Piet draagt het directeursstokje over aan Quirin

“Elke andere stelling dan een Hovuma stelling is een teleurstelling!”

Piet Sanders draagt het Hovuma-directeursstokje over aan Quirin van Aspert Ruim 28 jaar stond het leven van Piet Sanders (66) in het teken van Hovuma. En ook straks, als Piet het stokje overdraagt aan zijn opvolger Quirin van Aspert, blijft Hovuma deel van zijn leven. Want Piet mag dan per 1 november officieel afscheid nemen als Algemeen Directeur, dat betekent niet dat hij het helemaal loslaat. “Met Quirin heb ik afspraken gemaakt over een overgangsperiode, maar er zal altijd wel ergens een projectje liggen waar ik bij betrokken word. Bovendien wíl ik het ook niet helemaal loslaten, daarvoor is mijn passie voor het product simpelweg te groot.”

Piet kan er een dik boek over schrijven. Hij praat dan ook met veel trots en bevlogenheid over ‘zijn’ Hovuma, “de Rolls Royce onder de magazijnstellingproducenten” en een “bedrijf van kop tot staart”. Net zo trots is hij op datgene wat er bereikt is. Na als familiebedrijf gestart te zijn en in 1960 begonnen met het ontwikkelen en produceren van stellingen, groeide Hovuma uit tot een topspeler in de markt van magazijnstellingen. ‘Magazijnoplossingen’ is wellicht een betere omschrijving, want Hovuma is veel meer dan het product alleen. Piet stond gedurende zijn jaren bij Hovuma “altijd met de neus vooraan” en was het gezicht naar de markt. Jarenlang was hij voorzitter van Dutch Material Handling (DMH) en ruim 15 jaar bestuurslid van de Stichting Logistica, functies waarin hij zijn enorme kennis van de markt vergaarde en veel contacten opbouwde. “In de jaren nadat ik de leiding kreeg over Hovuma hebben we ook enkele bedrijven overgenomen. We groeiden uit tot een organisatie met tachtig man in dienst en een miljoenenomzet. Nu hebben we nog zo’n dertig medewerkers, omdat we veel zaken hebben afgestoten. In 2003 nam ik de Hovuma-aandelen over van een ‘private equity fonds’ en werd ik eigenaar van het bedrijf.”

Crisis en doorstart
Naast de vele ups waren er ook enkele downs, niet in het minst het faillissement in 2014, direct gevolg van de economische crisis. “Juist nadat we zoveel hadden vernieuwd en geïnvesteerd om ook internationaal mee te kunnen. Kijk, magazijnstellingen zijn eigenlijk een ‘noodzakelijk kwaad’. In tijden van hoogconjunctuur investeren bedrijven veel in hun voorraden en de opslag daarvan, maar zo gauw de klad in de economie komt, gaan ze hun voorraden inkrimpen en werkkapitaal creëren. Klimmen ze eenmaal weer omhoog uit het dal, dan krijgen wij het weer druk. Zo loopt Hovuma altijd een beetje achter de markt aan. Gelukkig vond ik snel een nieuwe aandeelhouder, zodat er een doorstart kon worden gemaakt. Die vroeg mij vervolgens om de tent te blijven leiden, wat ik met veel plezier en inzet heb gedaan. Maar nu vond ik het tijd worden om te stoppen en heb ik een geschikte opvolger gevonden in de persoon van Quirin van Aspert.”

Van de wieg tot het graf
“Hovuma heeft een product dat staat als een huis”, zegt Piet. “Daar waar het om zwaar laststellingen gaat en op plekken waar de heftruck rijdt zijn wij heer en meester, dát is onze plek. Wel iets duurder , maar daar krijgt de klant wel iets voor terug. Een kwalitatief hoogstaand, uniek, duurzaam, robuust en altijd leverbaar product. Een stelling die het minst aanrijgevoelig en het minst schadegevoelig is en een leven lang meegaat. Dat laatste is eigenlijk wel jammer, maar het is niet anders, haha! Ons motto is dan ook ‘elke andere stelling dan een Hovuma stelling is een teleurstelling!’. We waren het eerste bedrijf in Nederland dat een eigen systeem ontwikkelde, een systeem wat we nu, zestig jaar later, nog steeds kunnen naleveren. Natuurlijk kunnen we niet de hele markt bedienen, want niet iedereen wil een Rolls Royce. Het is een uitzonderlijk product, waarbij we ons onderscheiden van de concurrentie met gelaste constructies en warmgewalste profielen, iets wat zorgt voor het hoogste draagvermogen. De markt waarin wij opereren is een heel attractieve markt. Wij leveren van de wieg 
tot het graf. Bij alle sectoren spelen voorraden en opslag een grote rol. Dus onze stellingen worden gebruikt door Baby Dump, maar net zo goed voor de opslag van grafkisten. Ons grootste marktaandeel zit in de levensmiddelenindustrie.”

Getrouwd
Piet had nooit verwacht dat de wereld van de logistiek zo interessant zou zijn. “Hovuma heeft circa 3500 klanten, waarvan elk jaar minimaal 10% een keer terugkomen. Onze klanten zijn zo divers, dat je met elke klant een andere discussie voert, waarbij enorm veel techniek komt kijken. We produceren dan ook maatwerk, waarbij we altijd gaan voor een maximale benutting van elke vierkante meter in het magazijn en ervoor zorgen dat er zo min mogelijk met een pallet hoeft te worden gesleept. Efficiënte en creatieve oplossingen, samen met de klant: daar zijn we sterk in. En we maken geen onderscheid tussen kleine of grote klanten, want iedereen verdient het allerbeste, inclusief een complete ontzorging en nazorg. Deze diversiteit en de verschillende uitdagingen en klantcontacten maken het werk en het product zo interessant voor mij, maar ook voor alle medewerkers. Ikzelf heb in die 28 jaar nooit een dag gehad dat ik met tegenzin naar het werk ging. Je wordt er gewoon in meegezogen, komt er niet meer van los. Ik ben er als het ware mee getrouwd.”

Stokje doorgeven
Toch zal Piet het voor een deel los moeten laten, want opvolger Quirin van Aspert (53) staat te popelen om aan de slag te gaan. “We kennen elkaar al zo’n tien jaar”, vertelt Querin, die op dat moment directeur van een constructiebedrijf was. “We ontmoetten elkaar tijdens een bijeenkomst en troffen elkaar daarna regelmatig. We merkten dat onze persoonlijkheden heel goed op elkaar aansloten. Op het moment dat Piet mij vroeg als opvolger had ik eigenlijk niet de intentie om bij mijn werkgever weg te gaan. Maar Piets enthousiasme en de geboden mogelijkheid om me verder te ontwikkelen trokken me over de streep. Daarbij kwam dat ik in mijn constructiewerk veel te maken had met de seriematige productie van geluidsschermen, iets wat heel erg lijkt op de productie bij Hovuma. Dus dat sloot prima aan. Ook kende ik de grote reputatie van Hovuma in de markt. Ik doorliep de strenge selectieprocedure bij Hovuma met succes, zodat het stokje nu kan worden doorgegeven.”

Klaar voor de toekomst!
Quirin is van mening dat Piet voor een groot deel verantwoordelijk kan worden gezien voor het succes van Hovuma. Daarbij heeft hij enkele persoonlijke pijlers. “Ik kan voortborduren op dit succes en zal er alles aan doen om dat succes nog verder te versterken en Hovuma nóg beter te profileren in de markt. Voor de klant zal er daarom weinig veranderen, behalve dat we gaan werken aan een nóg grotere betrouwbaarheid. Daar gaan we onze organisatie optimaal op inrichten. De klant kan blijven bouwen en vertrouwen op onze kwaliteitsproducten. Hij wil daarbij compleet ontzorgd worden, iets dat altijd nog een tandje hoger kan en waar ik me ook op ga richten. Tegelijk blijft duurzaamheid een kernbegrip. We houden rekening met het stuk maatschappelijk verantwoord ondernemen dat onze partners nastreven en hun continue zorg voor mens en milieu. Dit en het feit dat we onze eigen producten maken zorgt ervoor dat we dichtbij onze klant kunnen blijven staan. Wat dat betreft is Hovuma helemaal klaar voor de toekomst!”

Quirin van Aspert (links) en Piet Sanders (rechts). 

Scroll to Top